واردکننده های بسیاری هستند که معتقدند واردات کالا از چین با سود بالایی همراه است. یکی از دلایل اصلی علاقهمندی واردکنندگان به واردات کالا از چین، ارزانتر تمام شدن کالا نسبت به تولید داخل است. البته همانطور که میدانید تحریمها و ویروس کرونا بر روند واردات از چین تأثیرگذار بوده است و این امر فقط مختص ایران نبوده و تقریبا بر فرایند واردات و صادرات تمامی کشورها با چین تغییرات زیادی ایجاد شده است.
اما نکاتی وجود دارد که برای واردات از چین باید درنظر داشته باشید. در این مطلب به دنبال بیان نکات و روشهایی درمورد واردات کالا از مبدأ چین هستیم. با کارگو همراه باشید.
چرا ورادات از چین؟
اقتصاد کشور چین در کنار فروش مواد خام و معدنی، اساسا بر پایهی تولید کالا بنا شده است. دستمزد کمتر نیروی کار و نهاده های تولیدی ارزان تر واردات از کشور چین را با حاشیه سود بالایی همراه میکند و این امر یکی دیگر از دلایل واردات زیاد از چین است.
در این میان ایران نیز یکی از واردکنندههای کالا بخصوص واردات مواد اولیه و قطعات برای خط تولید از کشور چین است و به نوعی مصرف کننده این کالاها بوده و چین بزرگترین شریک تجاری ایران محسوب میشود.
نگاهی به اقلام وراداتی از مبدأ چین به ایران
گمرک هر ساله کالاهایی که بیشترین میزان واردات از چین را داشته گزارش می دهد. کالاهای وارداتی از چین طیف وسیعی را در بر می گیرد. اما بیشترین اقلام وارداتی از چین عمدتا عبارتند از :
- گوشیهای هوشمند
- انواع لوازم تکنولوژی، مانند لپ تاپ و لوازم الکترونیک
- لوازم آرایشی
- مواد غذایی از جمله بادام زمینی، دارچین و زنجبیل، لوبیا، سبوب گندم، مرکبات و …
- خوراک حیوانات آبزی
- تخم سبزیجات
- خودرو از نوع کامیون و سواری
- لاستیک ماشین
- لوازم التحریر
- کیف و دستکش
- لوازم خانگی و ظروف آشپزخانه
صرفنظر از اینکه واردکننده چه محصولی هستید یا به تازگی قصد دارید کالا از چین وارد کشور کنید باید نسبت به روند واردات کالا آشنا باشید. شما باید نسب به کالای مجاز، ممنوع و مشروط یا با مراحل واردات کالا آشنا باشید. برای این کار میتوانید مقاله مراحل واردات کالا به صورت کلی را در کارگو مطالعه نمایید.
البته ذکر این نکته نیز ضروری است که با شیوع بیماری کووید ۱۹ و یا همان کرونا، واردات و صادرات در کل دنیا دستخوش تغییرات زیادی شده و این امر طبیعتا بر روابط اقتصادی بین ایران و چین نیز تأثیرگذار بوده است.
عوامل موثر بر واردات کالا از چین
واردکنندهها نگرانیهای زیادی برای واردات کالا از مبدأ چین دارند. بخصوص کسانی که به تازگی قصد وارات کالا از چین را دارند. وقتی که از حمل بار از چین به ایران صحبت میکنید عواملی نظیر امنیت، تحویل سریع و قیمت رقابتی هزینه حمل و حمل، ذهن هر واردکننده ای را درگیر خود خواهد کرد.
کدام شیوه حمل را برای حمل و نقل از چین به ایران انتخاب کنید؟
اینکه شما کدام گزینه را برای حمل و نقل کالا از چین انتخاب کنید به شرایط زیادی بستگی دارد، از جمله نوع نیاز شما و شرایط اقتصادی و سیاسی حاکم بر جهان، قیمت دلار، تحریمها و بسیاری از عوامل ریز و درشت دیگر.
همانطور که میدانید روشهای حمل و نقل مختلفی وجود دارد. اما به طور کلی روشهای ورود کالا از مبدأ چین به ایران به سه صورت است.
حمل دریایی بار
یکی از بهترین روش های انتقال بار از کشور چین به سایر نقاط جهان استفاده از حمل دریایی است آن هم به دلیل وجود آب های آزادی که چین را در بر گرفته اند.
اما باید توجه داشته باشید که زمان حمل کالا از مبدأ چین به ایران با استفاده از کشتی چیزی حدود ۳۵ الی ۵۵ روز است. بنابراین با توجه به نوع و ماهیت کالای خود، اگر بار شما قابلیت خراب شدن را ندارد این روش بسیار مناسب است چرا که مانند حمل و نقل هوایی از چین نیز دارای محدودیت حجم نیست. بندر شانگ های بزرگترین بندر تجاری چین است که در حدود ۱۸۱ لنگرگاه دارد که ۵۵ لنگرگاه از این لنگرگاه ها توانایی پذیرش کشتی هایی با ظرفیت ۱۰۰۰۰ تن هستند.
از جمله بنادری که به ایران بار صادر میکنند عبارتند از:
- فوجیان به ایران – بندرعباس
- گوانگدونگ به ایران – بندرعباس
- هاینان به ایران – بندرعباس
- هبی به ایران – بندرعباس
- هنگ کنگ به ایران – بندرعباس
- جیانگ سو به ایران – بندرعباس
- لیائونینگ به ایران – بندرعباس
- ماکائو به ایران – بندرعباس
- شاندونگ به ایران – بندرعباس
- شانگهای به ایران – بندرعباس
- تیانجین به ایران – بندرعباس
- ژجیانگ به ایران – بندرعباس
حمل هوایی بار از چین
حمل هوایی بار: با توجه به وجود پروازهای متعددی که بین کشور چین و ایران وجود دارد و به صورت مستقیم و غیر مستقیم ارائه میگردد شیوه حمل بار هوایی یکی از سریعترین، امن ترین روش های واردات کالا از چین به ایران محسوب می شود.
در حمل و نقل هوایی وزن کالا و مسافت مهم است. به طوری که اگر کالای واردکننده وزن و یا حجم زیادی ندارد و یا اگر از لحاظ زمانی برای رسیدن محموله در تنگنا قرار دارد، بهترین راه استفاده از سرویس حمل هوایی از چین خواهد بود. هزینه این سرویس در مقابل با سرویس حمل دریایی و واردات دریایی کالا از چین، بسیار بالاتر است اما باید گفت از لحاظ ایمنی حمل و همچنین سرعت انتقال محموله به مراتب کمتر از نوع دریایی آن است، در مجموع میتوان گفت سرویس حمل هوایی از چین برای کالاهای با ارزش تجاری بالا و وزن کمتر از ۱۰۰۰ کیلوگرم بسیار مناسب است.
حمل بار از طریق راهآهن سراسری و بینالمللی چین
شبکه گسترده داخلی ریلی چین این امکان را فراهم آورده تا با بهره گیری از آن، تا حد امکان هزینه تمام شده کالا را برای خریدار کاهش دهد. کشور چین دارای دو خط راهآهن بینالمللی است که در حوزه صادرات به آسیای میانه و اروپای شرقی فعالیت دارد.
مسیر ریلی بینالمللی چین به سمت ایران از شهر ییوو در استان ژجیانگ از مسیر شینجیانگ ایغور به قزاقستان و سپس با عبور از ترکمنستان به سمت تهران حرکت میکند. مدت زمان حمل و نقل به این شیوه تا ایران ۱۴ روز است. مدت زمان حمل و نقل ریلی از چین به ایران تقریبا کمتر از یک سوم مسیر دریایی طول میکشد.
در مقایسه بین تعرفه حمل بار از طریق ریلی از چین، با حمل و نقل دریایی؛ باید گفت تعرفه حمل ریلی رقابتی و اقتصادی است چراکه هم زمان تحویل بار به یک سوم کاهش مییابد و هم تعرفهها بیشتر از حمل و نقل دریایی نیست.
روش دیگری نیز برای واردات کالا از چین به ایران وجود دارد حمل و نقل ترکیبی از چین است. این روش به این صورت است که بار شما از طریق حمل و نقل هوایی از چین به شهرهایی مانند دبی و یا کابل ارسال میشود و بعد از آن به سادگی به کشور ایران فرستاده میشود.
در پایان باید گفت شیوه های مختلف حمل و نقل به شما گزینه های متفاوتی از نظر زمان تحویل بار و هزینه تحویل میدهد. بنابراین به عنوان یک واردکننده کالا از چین باید با بررسی شرایط کسب و کار خود و میزان سود ناشی از واردات آن مرسوله بهترین گزینه را انتخاب کنید.
همچنین بخوانید: