صنعت حمل و نقل امروزه یکی از بزرگترین صنایع دنیا است. به گونه ای که یکی از پارامترهای اصلی رشد و پیشرفت هر کشوری را صنعت حمل و نقل آن کشور مشخص می کند. در این میان نقش نرم افزارها، اپلیکیشن ها و برنامه های هوشمند در آینده صنعت حمل و نقل چگونه خواهد بود؟ در این مقاله به دنبال بیان نقش نرم افزارها در صنعت حمل و نقل به صورت کلی خواهیم بود و در مقالات بعدی، نقش تکنولوژی را در هریک از روش های حل و نقل به صورت اختصاصی بررسی می نماییم. با کارگو همراه باشید.
تکنولوژی و آینده
به نظر می رسد آینده پیش روی انسان، به مراتب متفاوت تر از گذشته و امروز باشد. کارشناسان اعلام کرده اند که در آینده نه چندان دور، تکنولوژی تمام ثانیه ها و لحظه های زندگی ما را تحت تاثیر قرار می دهند. تکنولوژی با سرعت تمام به سمت زندگی ما روانه شده و دیگر نمی توانیم بدون تکنولوژی آینده را تصور کنیم. نکته اینجاست که فناوری در تمام جوانب زندگی در حال رشد و پیشرفت است.
از صنایع مادر گرفته تا کوچکترین واحدهای کسب و کار امروزه درگیر توسعه تکنولوژی های مورد استفاده خود هستند. چرا که راز عقب نماندن از رقبا، همسویی با تکنولوژی های روز دنیاست. در این عصر صحبت از شهرهای هوشمند است. شهرهایی که از ریز تا درشت امورش را فناوری انجام می دهد، از سیستم های هوشمند دفع زباله گرفته تا ساختمان های هوشمند. غول های تکنولوژی دنیا با هم بر سر مدیریت و راهبری شهرهای هوشمند آینده به شدت رقابت دارند. دستیاران هوشمند از جمله تکنولوژی هایی است که به نظر می رسد آینده پر از چالش و تغییری را در پیش دارند. دستیارانی که به سادگی و بدون حقوق، انجام بسیاری از امور را برای انسان ساده تر می کنند. تعجب نکنید اگر تا چند سال آینده رباتی شما را از خواب بیدار کرده و در خوردن صبحانه و حاضر شدن برای شروع یک روز کاری به شما کمک کند، خودروی شما را هدایت کرده، فرزندتان را از مدرسه به منزل ببرد، برایتان خرید کند و …
حمل و نقل و تکنولوژی
با راه حل هایی از جمله کاهش تخصیص سهمیه سوخت به ناوگان غیر فعال، صرفه جوئی در مصرف منابع انرژی ملی، افزایش بهره وری ناوگان حمل و نقل و جلوگیری از موارد احتمالی قاچاق سوخت در کشور.
نرم افزارها و اپلیکیشن های متنوعی که امروزه در حوزه باربری مورد استفاده قرار می گیرد، نمونه بارزی از ورود تکنولوژی به صنعت حمل و نقل است. شیوه حمل و نقل سنتی دستخوش تغییرات بسیاری شده و در این میان حوزه باربری ها نیز تا حد بسیار زیادی توانسته خود را با تکنولوژی های مدرن امروزی به روزرسانی کند. به نحوی که در این صنعت شاهد توسعه حمل و نقل هوشمند، حمل بار هوشمند، حمل بار اینترنتی و … هستیم. در حوزه باربری زمانی که صحبت از نرم افزارها و اپلیکیشن های هوشمند می شود، دو موضوع و درواقع دو حیطه مد نظر است. ابتدا نقش نرم افزارها و برنامه های هوشمند در باربری ها و شرکت های باربری و فعالان این حوزه مطرح است و دوم ارتباط بین این برنامه ها با مردم به عنوان مشتریان و سفارش دهندگان خدمات باربری.
تغییرات تکنولوژی و هوشمندسازی حمل و نقل
هوشمندسازی سیستم حمل و نقل که به اختصار ITS نیز گفته می شود، به معنای به کارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات، برای بهبود عملکرد سیستم حمل و نقل است. مجموعه ای از ابزارها، امکانات و تخصص ها از قبیل مفاهیم مهندسی ترافیک، تکنولوژی های نرم افزاری، سخت افزاری و مخابراتی که به صورت هماهنگ و یکپارچه به منظور بهبود کارآیی و ایمنی در سیستم حمل و نقل به کار گرفته می شود.
هوشمندسازی ناوگان های حمل و نقل باعث می شود ارائه خدمات سریعتر، کارآمدتر، بهینه تر و ارزانتر انجام شود. همچنین با استفاده از نرم افزارهای هوشمند در زمینه حمل و نقل امکان رتبه بندی ناوگان های حمل و نقل فراهم می آید، رقابت بر سر بهترین بودن باعث سود مصرف کننده نهایی نیز خواهد بود. از آنجا که مشتری انتخاب های متنوعی پیش روی خود دارد، شرکت های ارائه دهنده خدمات موظف می شوند بهترین و متمایزترین خدمات را با بالاترین کیفیت ارائه دهند.
بسیاری از این نرم افزارها و شرکت های ارائه دهنده آنها توانسته اند خدمات خوبی ارائه دهند. از جمله تولید نقشه برای کاربردهای مختلف، تهیه، تولید و پشتیبانی نرمافزارهای ناوبری، ردیابی، جمعآوری اطلاعات و نقشه برداری، جمعآوری و برداشت اطلاعات اماکن شهری و بین شهری، سیستم های ردیابی خودرو و …
در این میان نرم افزارهای ارائه شده در حوزه مدیریت ناوگان حمل و نقل (سیستم مدیریت ناوگان یا Fleet Management System ) را می توان یکی از تکنولوژی هایی دانست که توانسته به بازار خدمات باربری ها ورود پیدا کند. نرم افزارهای صدوربارنامه، از دیگر مواردی است که شرکت های باربری امروزی باید بتوانند از آن ها در ارائه خدمات خود استفاده نمایند. به کمک این نرم افزارها، اتصال به سازمان راهداری و حمل و نقل سریعتر صورت پذیرفته و درنتیجه ارائه خدمات به مشتریان نیز تسهیل و تسریع می شود.
یکی از مواردی که این نرم افزارها برای شرکت های خدمات باربری به ارمغان می آورند، این است که با استفاده از سرویس های ردیاب و ناوبری (Navigation) ، به مدیران شرکت ها و سازمان هایی که تعداد زیادی خودرو و وسیله نقلیه دارند یا از ناوگان های ترکیبی استفاده می کنند این امکان را خواهد داد که در هر لحظه اطلاعات کاملی از تمام وسایل نقلیه خود داشته باشند، محموله ها را رصد کنند و به کیفیت ارائه خدمات توسط ناوگان تحت امر خود نظارت داشته باشند که به آن ردیابی و ناوبری هوشمند اطلاق می گردد. اطلاعاتی که شامل موقعیت فعلی، مسیر حرکت، زمان و تعداد توقف ها، انحراف از مسیر، میزان مصرف سوخت و … است. این اطلاعات لحظه به لحظه، قابل بایگانی خواهد بود و مدیران می توانند با کمک گزارشهای روزانه، ماهیانه، سالیانه و داشبوردهای خاص مدیریتی در کنار نمودارهای مربوطه تصمیمات بهتری اتخاذ کنند.
برای مدیران اجرایی و مسئولان نظارتی نیز بسیاری از مشکلات و مسائل حوزه حمل و نقل و ترانزیت با هوشمندسازی ناوگان های حمل و نقل از بین خواهد رفت. از جمله قاچاق سوخت، عدم کنترل صحیح میزان سوخت مصرفی ناوگان های حمل و نقل و … که می توان با راهکارهای نوین اعمال نظارت به صورت هوشمند بر این مشکلات نیز فائق آمد.
به عنوان مثال حمل و نقل دریایی با استفاده از تکنولوژی و اپلیکیشن های هوشمند می تواند مدت زمان معطلی کشتی ها هنگام بارگیری در بنادر را کاهش داده، بدین طریق ارسال محموله سریعتر و کم هزینه تر صورت گیرد.
در پایان باید گفت وجود یک بازار رقابتی سالم و همچنین محیط کسب وکار امن، فراهم بودن زیرساختهای قدرتمند، در کنار آگاهی و فرهنگ سازی استفاده از تکنولوژی های روز دنیا، مولفه های اساسی پیشرفت و توسعه اقتصادی از جمله پیشرفت و توسعه حمل و نقل هوشمند است.
در مقالات بعدی نقش نرم افزارهای هوشمند را در هریک از روش های حمل و نقل به صورت اختصاصی مورد بحث قرار خواهیم داد.
همچنین بخوانید: