رانندگی مخاطرات خاص خود را دارد. شرط سالم بودن راننده، سرنشینان، خوروهای دیگر و عابران پیاده احتیاط در رانندگی و رعایت قوانین و مقررات است. در این مطلب قصد داریم مطالبی را پیرامون رانندگی در شب و هوای مه آلود بیان کنیم تا شاید بتوان رانندگان را نسبت به مخاطراتی که رانندگی در این شرایط ایجاد می کند، بیشتر آشنا کنیم.
بررسی علل تصادفات
در برررسی های انجام گرفته، علل و عوامل تصادفات جاده ای را به صورت کلی به سه بخش تقسیم می کنند، عوامل مربوط به راه-جاده، وسایل نقلیه و انسانی. طبق آمارها تصادفات و حوادث رانندگی در بیشتر مواقع به دلیل خطای انسانی به وقوع می پیوندد. عامل انسانی تصادف شامل: شامل سن، جنس، مهارت، خستگي، توجه به رانندگي، تجربه و مستي است. با وجود این که در بین عوامل انسانی، خستگی و خواب آلودگی راننده بیشترین سهم در تصادفات را دارد، اما رانندگی در شب و هوای مه آلود نیز می تواند در صورت رعایت نکردن نکات ایمنی، باعث بروز حوادث بی شماری شود.
مطالعه انجام شده در نيوزيلند نشان داد، اگر مردم در شرايط زير رانندگي نكنند، ميزان تصادفات جدي تا ۱۹ درصد کاهش می یابد:
۱- زمانی که رانندگان احساس خواب آلودگي مي کنند.
۲- زمانی که در ۲۴ ساعت گذشته، كمتر از ۵ ساعت خوابيده اند.
۳- بين ساعات ۲ تا ۵ صبح (رانندگی در شب).
این مطالعه اهمیت رانندگی در شب را نشان می دهد. رانندگی در شب هنگام چالش های جدیدی را پیش رو رانندگان قرار می دهد. طبق تحقیقات دیگری که در سال ۲۰۱۶ در رابطه با رانندگی در طول شب، ما بین ساعت ۷ غروب تا ۷ صبح صورت گرفته است نشان میدهد که تقریبا یک سوم تصادفات و تلفات جادهای در این بازه زمانی رخ میدهد در صورتی که تنها ۱۵ درصد رانندگی در طول ۲۴ ساعت در این زمان انجام می شود. یعنی نسبت رانندگی در این ساعات هرچند ۱۵ درصد است اما یک سوم تصادفات مربوط به همین درصد اندک است.
عوامل افزایش تصادفات در ساعات شب
- کاهش دید
- کم شدن میزان تسلط بر ماشین
- عدم تشخیص سرعت عبوری
- تخمین فاصله ایمن با خودروی جلویی در طول مسیر
می توان علت بروز تصادفات در شب را به این صورت نیز عنوان کرد که یک سری محدودیت ها در شب وجود دارد و همین محدودیت ها خود عامل بروز تصادف در شب هستند. مثلا کاهش قابل توجه دید راننده در شب. دید پشت ماشین هم به طرز چشمگیری کاهش می یابد، دید پیرامونی هم تا حدود زیادی از دست می رود. البته دید جاده به روشنایی های ایجاد شده در طول مسیر نیز بستگی دارد. محدودیت بعدی رانندگی در شب مربوط به ساعت طبیعی خواب است. بدن انسان به صورت طبیعی به گونه ای تنظیم شده که روزها بیدار باشد و شب هنگام بخوابد. حتی اگر شما خواب کافی ۶ تا ۸ ساعت در شبانه روز داشته باشید ممکن است باز هم هنگام رانندگی دچار خواب آلودگی شوید. دیگر رانندگی در ساعات شب که زمان خواب طبیعی بدن است جای خود دارد. محدودیت دیگر رانندگی در شب عدم توانایی تشخیص موانع در شب است.
اما رانندگی در شب لذت هایی دارد، مانند آرامش، نبود ترافیک و … از سوی دیگر ممکن است ناچار به رانندگی در شب شوند. بنابراین رانندگی در شب نیازمند کسب مهارت هایی است که با تمرین و ممارست و دقت افزایش می یابد.
نکاتی پیرامون رانندگی در شب
- حتما هوشیارانه رانندگی کنید. در شرایط خواب آلودگی یا عدم هوشیاری بخصوص در شب به هیچ عنوان رانندگی نکنید. خواب و استراحت کافی داشته باشید و در صورتی که خوابتان گرفت، استراحت کرده و از ادامه رانندگی اجتناب کنید.
- محدوده سرعت در شب نسبت به روز متفاوت است و باید این نکته را رعایت نمایید. به طور مثال اگر با سرعت ۹۶ کیلومتر بر ساعت حرکت می کنید، ۶۰ متر نیاز دارید تا ماشین را نگه دارید.
محدوده دید در شب در هنگامی که چراغ های خوبی داشته باشید حدود ۱۰۶ تا ۱۵۰ متر جلوتر است و اگر چراغ های اتومبیلتان نور مناسب برخوردار نباشند، این محدوده به ۴۵ تا ۸۰ متر کاهش می یابد.- چراغ های اتومبیل را به درستی تنظیم نمایید و آن ها حتما تمیز کنید.
- علاوه بر چراغ سایر تنظیمات ماشینتان را کنترل نمایید و قبل از رانندگی در شب از سلامت اتومبیل خود مطمئن شوید.
- مراقب نور بالای اتومبیل های دیگر باشید و هرگز به آن خیره نشوید. چرا که خیره شدن به نور بالای ماشینی که از روبرو می آید ممکن است برای چند ثانیه باعث نابینایی شما شود و یا اینکه نتوانید مسیر جلویتان را به درستی ببینید و تصادف کنید. اگر نور بالا از پشت سر است با با تکان دادن آینه راننده پشتی را متوجه کنید که نور را تنظیم کند. خودتان نیز از نور بالا تا زمانی که مجبور نیستید استفاده نکنید، اگر قرار است پیچ مهمی را بپیچید که از آن طرف آن اطلاع ندارید با نور بالا ماشین مقابل را آگاه کنید و پس از آن نور بالا را خاموش کنید و با سرعت پایین بپیچید. اگر جاده خیلی تاریک است، نور بالا بزنید. اما حواستان به سایر ماشین ها باشد، به محض آنکه ماشینی از روبرو آمد خاموش کنید.
سبقت نگیرید.- سرعت رانندگی خود را رعایت کرده و با سرعت بالا رانندگی نکنید.
- مراقب حیوانات در جاده باشید.
رانندگی در هوای مه آلود
علاوه بر رعایت نکات رانندگی در شب، بایبه رانندگی در شرایط آب و هوایی خاصی مانند هوای مه آلود نیز توجه داشته باشید. رانندگی در مه و گرد و غبار شدید به عنوان خطرناک ترین شرایط آب و هوایی در نظر گرفته می شوند. برای این که رانندگی در هوای مه آلود نیز خطر بروز تصادفات را بالا می برد.
به منظور کاهش آمار سوانح و تصادفات در هوای مه آلود تا می توانید از سفر کردن در این هوا خودداری نمایید. اما اگر چاره ای جز سفر و رانندگی ندارید باید یک سری نکات را رعایت کنید:
اگر وارد مه شدیدی شدید آینه ها یتان را به آرامی چک کنید.- در هواي مه آلود با استفاده ازچراغ مه شکن و در صورت مجهز نبودن وسيله نقليه به اين چراغ، با روشن نمودن چراغ هاي بزرگ وسيله نقليه و با استفاده از نور پايين و با احتياط کامل برانيد.
- سرعت را به گونه ای کم نمایید به طوری که چراغهایتان برای رانندگان دیگر هشدار دهد.
- از برف پاک کن برای از بین بردن حباب روی شیشه استفاده کنید.
- با کم شدن غلظت مه و زمانی که ديد کافي داريد از خطوط سفيد رنگ وسط و کنار جاده براي ادامه مسير استفاده کنيد.
- فاصله تان با خودروها را افزایش دهید. معمولا بیشتر راننده ها به این دلیل که فکر می کنند با کم کردن فاصله در شرایط مه، خودروهای جلویی را بهتر می بینند، فاصله شان را کمتر می کنند. در حالی که رانندگی در مه و گرد و غبار خطرناک است و از سوی دیگر وقت خوبی برای نزدیک شدن بیش از حد به سایر خودروها نیست. این اشتباه یکی از دلایل اصلی ایجاد تصادف های زنجیره ای در مه است.
- اکثر راننده ها فکر می کنند باید چراغ های جلو را بخاطر بازتاب و پخش شدن نور آنها در مه خاموش کنند. اما این کار خطرناکی است. چرا که خودروی شما تبدیل به یک “ماشین نامرئی” می شود. چراغ های جلو برای بهبود دید شما تعبیه نشده اند بلکه هدف آنها قابل رویت شدن خودروی شما برای سایر راننده ها در چنین شرایطی است.
بیشتر بخوانید:
بررسی عوامل موثر در تصادفات جاده ای و راهکارهای کاهش تصادفات