ترکیه یکی از مهم ترین همسایه های ایران است که سابقه تجارتی دیرینه با ایران را دارد. هر دو کشور دارای پتانسیل های بالایی برای انجام مبادلات بین المللی هستند. ایران و ترکیه در سال های اخیر در تلاش برای بالا بردن حجم معاملات با یکدیگر بوده اند. در این میان، حجم وسیعی از واردات ایران از ترکیه است آن هم به دلیل همجواری با این کشور که سبب شده است روند واردات از ترکیه بین تجار ایرانی بیشتر از سایر کشور ها مورد استقبال قرار گیرد. این واردات بیشتر در زمینه طلا و جواهرات, پوشاک و صنایع نساجی, قندق, کاشی و سرامیک, فلزات آهنی و غیر آهنی, میوه و سبزیجات است. در این مطلب به دنبال بررسی واردات کالا از ترکیه هستیم. با کارگو همراه باشید.
از گذشته های دور تا به امروز، تجارت بین انسان ها اشکال مختلفی به خود گرفته و از درون شهرهای یک کشور، وسعت جهانی پیدا کرده است. به طوری که امروزه تجارت تنها منحصر به مرزهای داخلی یک کشور نبوده و نیاز است برای بقا و توسعه با سایر کشورها نیز به تجارت پرداخت.
کشور ما، ایران نیز یکی از کشورهایی است که در عرصه تجارت بین المللی با سایر کشورها فعالیت داشته و بخصوص در سال های اخیر بر حجم صادرات و واردات خود افزوده است. البته هنوز در ابتدای راه قرار دارد، چرا که ایران دارای قابلیت های بسیار زیادی در این زمینه است که به دلایل گوناگون از جمله تحریم هایی که علیه ایران وضع می شود، نتوانسته از همه این قابلیت ها و پتانسیل ها استفاده نماید.
کشور ایران با بسیاری از کشورها وارد تجارت بین المللی شده و به تبادلات تجاری می پردازد، در این میان حجم واردات کالاها از سایر کشورها نسبت به صادرات کالا بیشتر است. از جمله کشورهای مورد معامله ایران می توان به ترکیه، چین، روسیه، کشورهای اروپایی و آمریکایی اشاره کرد.
ترکیه را در رده کشورهای توسعه یافته دسته بندی کردهاست. اقتصاددانان و سیاستمداران اغلب ترکیه را بعنوان کشور تازه صنعتی شده طبقهبندی میکنند و آن را جزو ۲۰ کشور صنعتی جهان میدانند.
مراحل واردات کالا از ترکیه
ترکیه معمولا در ردیف پنج کشور برتری قرار دارد که حجم عمده کالاهای وارداتی به ایران از آن ها وارد می شوند. دلیل این امر نیز در فاصله کوتاه بین دوکشور است که واردات را آسان تر می کند، علاوه بر آن ترکیه دروازه اروپا محسوب می شود و می توان به بسیاری از کالاهای اروپایی از طریق ترکیه دسترسی پیدا کرد. پس از اجرای تحریم های اقتصادی علیه ایران که باعث شد امکان واردات مستقیم از خیلی از کشورهای صنعتی اروپا عملا غیر ممکن شود، تجار ایرانی، محموله موردنظر را اول وارد کشور ترکیه و سپس از آنجا وارد ایران می کنند.
بیشتر بخوانید:
حمل و نقل بین المللی کالا و انواع آن
اقتصاد ترکیه تا حد زیادی متکی بر کشاورزی بوده، به طوری که این کشور از نظر تولید محصولاتی نظیر فندق، پسته، زیتون، بادام، جو، گندم، گیلاس، سیب زمینی، چغندر، سیب، لیمو، چای و کتان در ردیف برترین کشورهای دنیا قرار دارد. اگر بخواهیم آمار دقیق تری در رابطه با محصولات تولیدی ترکیه داشته باشیم باید گفت ترکیه در تولید فندق، انجیر، زردآلو، گیلاس، به و انار در جهان اول، در تولید هندوانه، خیار و نخود در رتبه دوم، در تولید سیب زمینی، بادمجان، فلفل سبز، پسته و عدس، سوم، در تولید پیاز و زیتون، چهارم، در تولید چغندر قند پنجم، در تولید تنباکو، سیب و چای رتبه ششم جهان، در تولید جو و کتان رتبه هفتم، درتولید بادام رتبه هشتم، در تولید گندم، چاودار و گریپ فروت رتبه دهم جهان و در تولید لیمو یازدهمین کشور جهان است. بنابراین اگر قصد واردات از ترکیه دارید بهتر است به این آمار دقت داشته باشید و پس از تعیین نوع کالایی که قصد وارد کردن آن را دارید اقدام به واردات آن نمایید.
در صورت واردات برخی کالاها از ترکیه میتوان از تخفیفات تعرفه ترجیحی بین دو کشور بهره برد. مکمل های دارویی، فرآورده های آرایشی، مراقبت های پوستی، انواع صابون ها، نمد و نبافته های آغشته و اندوده، سربطری ها، لوازم ظروف آشپزخانه و لوازم خانه داری، لاستیک های اتومبیل، انواع کاغذهای بهداشتی و مصرفی، چوب ام.دی.اف، پارچه های بافته شده با الیاف سنتتیک، ظروف شیشه ای آشپزخانه، انواع رادیات ها، دستگاه های تهویه مطبوع و …
بیشترین کالاهای وارداتی از ترکیه:
باید در نظر داشته باشید که ایران و بازرگانان ایرانی معمولا اقدام به واردات فندق، میوه، سبزیجات، پوشاک، طلا، جواهرات، فلزات، کاشی و سرامیک از ترکیه می نمایند. دروازه تجارت ایران با ترکیه مرز بازرگان است. از کالاهای وارداتی مورد علاقه تجار ایرانی از ترکیه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- موز سبز تازه یا نوع خشک شده
- گندم دامی و فسفاتک
- مواد چوبی مختلف یا تخته های فیبری
- مکمل های دارویی که مشابه داخلی ندارند را نیز از این کشور وارد می کنند
- لوبیای سویا
- گل سفید فسفاته آسیاب، آلومینوکلسیک طبیعی و فسفات کلسیم طبیعی
قوانین مربوط به ورادات کالا از ترکیه
قوانین واردات کالا از ترکیه به ایران، با مقررات حاکم بر واردات کالا از سایر کشورها به ایران یکسان بوده و مطابق با قوانین نظام جمهوری اسلامی ایران البته آسانتر از سایر کشورها از جمله کشورهای اروپایی است. آن هم به این دلیل که این دو کشور در معاهده ای تحت عنوان کنوانسیون تیر عضویت دارند، بنابراین قوانین صادرات و واردات از ترکیه نسبت به واردات از دیگر کشورها تا حدودی آسانتر است.
طبق مفاد کنوانسیون تیر، پلیس ترکیه نمی تواند پلمپ گمرک و بررسی محموله ای که از گمرک ترکیه ترخیص و به سمت ایران راهی شده است را باز کند، فقط در شرایطی که نسبت به آن محموله سوءظنی پیدا شود.
تجارت چمدانی بدون مدیریت، تهدیدی برای تولیدات داخلی
امروزه سفر ایرانیان به ترکیه افزایش پیدا کرده است. اما ماسفانه بسیاری از چمدان ها خالی از ایران خارج میشوند و مملو از پوشاک و کالاهای خارجی به ایران باز میگردند، که به اصطلاح به آن تجارت چمدانی می گویند. این امر تولید داخلی و صنعت کشور را بیش از پیش به قهقرا کشانده است و ایران را بازاری برای انواع مارکها و برندهای خارجی تبدیل کرده است. حجم روزافزون تجارت چمدانی در کشور از سوی مردم، لزوم مدیریت آن و ضرورت افزایش توان رقابت تولیدات داخلی با تولیدات خارجی را بیش از پیش نمایان ساخته است.