پنجره واحد تجارت مرکزی
Electronic Packing List یا پنجره واحد تجارت مرکزی، سامانه ای برای ترخیص کالا است که از سال ۱۳۹۲ ایجاد شده است. پنجره واحد تجارت فرارمزی گمرک یا همان EPL، سامانه ای است که توسط گمرک جمهوری اسلامی ایران برای دوراظهاری واردات، صادرات، ترانزیت و دیگر رویه های مرتبط با تجارت خارجی ایران تهیه شده است. قبل از ایجاد سامانه جامع گمرکی نرم افزاری به نام آسیکودا جهت انجام تشریفات گمرکی استفاده می شد که با حذف آسیکودا، EPL جایگزین آن گردید.
به عبارت ساده تر پس از راه اندازی پنجره واحد تجارت فرامرزی، اظهار کالا به گمرک به صورت آنلاین، در هر نقطه از کشور و در هر زمانی از شبانه روز انجام می شود. به همین منظور صاحب کالا، حق العملکار یا نماینده اظهارکننده باید بتواند به این سامانه وارد شود.
تمام سازمان های همجوار و مجوز دهنده، شرکت ها، شرکت های بیمه، اظهار کنندگان کالا و صاحبان کالا که از خارج گمرک به گمرک متصل می شوند و کارهای مربوط به سازمان خود را انجام می دهند، از طریق EPL، به گمرک متصل شده و کارکنان گمرک از طریق سامانه جامع گمرکی با این سازمان ها ارتباط برقرار می کنند.
برای ورود به سامانه، به یک نام کاربری و یک رمز عبور نیاز است، به این منظور باید آدرس epl.irica.ir را درصفحه مرورگر خود وارد کرده و سپس نام کاربری و رمز ورود را بزنید و روی کلمه ورود کلیک کنید. اگر اولین بار باشد که وارد سامانه می شوید باید شماره تلفن همراه درج شده برای نام کاربری خود را تائید کنید، اینگونه که کد ۴ رقمی پیامک شده به گوشیتان را در کادر مربوطه وارد می کنید.
روش اخذ نام کاربری و رمز عبور در سامانه epl نیز حضوری است. به این صورت که شما با مراجعه به یکی از گمرکات اجرایی می توانید نام کاربری و رمز عبور خود را دریافت نمایید. واحد انفورماتیک یا رایانه در گمرکات مسئولیت صدور کد EPL و یا کدینگ کردن اشخاص را برعهده دارند.
نام کاربری در سامانه epl برای اشخاص حقیقی کد ملی و برای اشخاص حقوقی شناسه حقوقی شرکت است.
الف- شخص حقیقی که دارای کارت بازرگانی است
چنانچه محموله به اسم شماست و خودتان قصد ترخیص آن را دارید، اصل کارت بازرگانی و اصل کارت ملی و پر کردن فرم های اخذ کدینگ لازم است.
ب. شخص حقوقی که دارای کارت بازرگانی است
برای اخذ کدینگ برای شرکت ها، پر کردن فرم های اخذ کدینگ، آخرین روزنامه رسمی آدرس و تغییر مدیرعامل و …، اصل کارت بازرگانی، اصل کارت ملی مدیرعامل، گواهینامه شناسه ملی و کد اقتصادی شرکت لازم است. در این جا چون صدور کدینگ برای یک شرکت است، هم یک نام کاربری و یک رمز عبور برای شرکت ایجاد می شود و هم یک نام کاربری و یک رمز عبور برای مدیرعامل.
برای اخذ اطلاعات کاربری شرکتی، مهر و سر برگ شرکت و مدارک مدیرعامل و شرکت را همراه خود داشته باشید.
ج . شخص حقیقی و حقوقی فاقد کارت بازرگانی
شاید شما به عنوان یک شخص حقیقی یا حقوقی کارت بازرگانی نداشته و قصد دارید از کارت بازرگانی دیگران برای ترخیص کالای خود استفاده کنید، پس باید بدانید ترخیصیه به نام گیرنده کالا صادر می شود. بنابراین شخص حقیقی و یا مدیر شرکت حقوقی با مدارک شخصی و بارنامه به قسمت آی تی گمرک مراجعه و اقدام به اخذ نام کاربری epl می کند.
قسمت هایی که این سامانه در اختیار کاربران قرار می دهد عبارتند از:
- دور اظهاری واردات
کاربر می تواند با استفاده از این گزینه نسبت به تکمیل اظهارنامه وارداتی و ارسال به گمرک مربوطه اقدام نماید.
- دور اظهاری ترانزیت
با استفاده از این گزینه می توان نسبت به تکمیل اظهارنامه ترانزیتی و ارسال به گمرک مربوطه اقدام نمود.
- وکالت
صاحب کالا باید جهت انجام عملیات گمرکی، وکالت خود به حق العمل کاران را در این صفحه وارد نماید.
- اظهارنامه های من
در این بخش گزارشی از اظهارنامه های قبلی مربوط به این کاربر قابل مشاهده است.
فرایند دوراظهاری در EPL:
- برای ورود به سامانه EPL گمرکی باید از طریق نام کاربری و رمز عبور خود وارد سامانه الکترونیکی گمرک شوید.
- پس از ثبت شناسه اظهار در سامانه، شماره ثبت سفارش به شما ارجاع داده می شود. مرحله بعدی پرینت برگه پیش اظهاری است که به منظور تسهیل در امر ورود اطلاعات به سامانه در اختیار کاربران قرار داده شده است.
- در مرحله بعد پنجره تکمیل اطلاعات اظهار نمایش داده می شود. اگر قبلا این کار را انجام نداده اید، پرینت گرفته شده در مرحله قبل را مطالعه و اطلاعات مورد نیاز را فراهم نمایید.
- برای تکمیل این فرم شما باید در سامانه گمرک دارای کدینگ باشید و این کدینگ را در بخش گیرنده فرم درج کنید. نام کشور طرف معامله، اطلاعات اظهار کننده، کشور صادرکننده و کشور مبدأ، هویت و ملیت وسیله حمل در ورود، شرایط تحویل (نوع ارزش)، نوع ارز فاکتور، نوع پرداخت، نحوه حمل در مرز و محل تخلیه کالا، نام گمرک ورودی اطلاعات بعدی است که باید وارد کنید تا بتوانید به بخش ۳۱ فرم بروید.
- در بخش ۳۱ تعداد بسته هر قلم کالا، کرایه حمل و بیمه (براساس شرایط تحویل و نوع تحویل کالا )، نام برند کالا (از روی فاکتور کالا)، شرکت تجاری کالا و شماره قبض انبار را وارد کنید.
- مرحله بعد وارد کردن اطلاعات مربوط به کد کالا، وزن خالص، تعداد واحد کالا و ارزش قلم کالا است.
- شماره مانیفست و شماره بارنامه را از قبض انبار خود درج کنید. در بخش عدل عدد ۱ را ۸ بار تکرار کنید. این روش در آینده ممکن است تغییر کند.
- سپس بخش مربوط به حقوق و عوارض گمرکی را برحسب کالای فعلی خود پر کنید.
- در مرحله بعدی بخش قوانین و مقررات است که در آن قوانین مرتبط با اظهار الکترونیکی درج شده است.
- در انتها فاکتور خود را تایید نهایی کرده و از قسمت گمرک اظهاری، گمرک مورد نظر را انتخاب کنید و روی گزینه ذخیره و دریافت شماره سریال و عطف کلیک کنید.
بیشتر بخوانید:
آموزش مراحل ترخیص کالا از گمرک