شناسه ملی شرکت ها و ضرورت وجود آن
از آن جا که تعداد شرکت ها روز به روز در حال افزایش است، داشتن کدهای شناسه ملی برای شرکت ها به یک امر ضروری و غیر قابل اجتناب تبدیل شده است، تا به واسطه آن دستیابی به اطلاعات و داده ها آسان تر شود.
بر اساس آیین نامه اختصاص شناسه ملی، شناسه ملی اشخاص حقوقی یا شناسه ملی شرکت ها در واقع عددی است که توسط پایگاه اطلاعات شناسه ملی اشخاص حقوقی، تنها به یک شخص حقوقی اختصاص داده می شود و مانند شناسنامه از شیوه های شناسایی احراز هویت شرکت یا مؤسسه به حساب می آید.
همچنین به موجب این آیین نامه، همه اشخاص حقوقی وظیفه دارند که بر طبق برنامه زمانی اعلامی سازمان های ثبت کننده، فرم درخواست شناسه ملی را تکمیل کرده و همراه اسناد و مدارک لازم که توسط سازمان ثبت کننده اعلام می شود، ارائه نمایند. به عبارت دیگر یکی از مراحل ثبت شرکت نیز مربوط به دریافت این شماره میشود.
شناسه ملی شامل یک کد ۱۱ رقمی است، همواره ثابت است که مختص به خود آن شرکت است و از زمان ثبت شرکت تا انحلال شرکت و حتی بعد از آن نیز تغییر نخواهد کرد (تبصره یک ماده ۴ آییننامه اختصاص شناسه ملی).
اطلاعات موجود در شناسه ملی شرکت ها
از جمله اطلاعاتی که می توان با استفاده از شناسه ملی شرکت به آن دسترسی پیدا کرد، عبارتند از:
۱-ثبت کننده شخصیت حقوقی
برای کلیه شرکت ها و موسسات، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و برای سایر اشخاص حقوقی سازمان ها و وزارتخانه های مربوط به هرکدام از آن ها به عنوان ثبت کننده شخصیت حقوقی هستند. به عنوان مثال برای شهرداری ها، ثبت کننده شخصیت حقوقی وزارت کشور است.
۲- شناسه ملی: شناسه ملی شرکت ها یا شناسه اشخاص حقوقی شامل یک کد ۱۱ رقمی می باشد که همواره ثابت است.
۳- تاریخ تاسیس: تاریخی که در زمان ثبت شرکت درج می شود.
۴- تاریخ ثبت شرکت: تاریخ ثبت معمولا با تاریخ تاسیس یکی است.
۵- نام شخصیت حقوقی: دربردارنده نام کامل شخصیت حقوقی است. در حال حاضر نام شرکت های ثبت شده، باید حداقل شامل ۳ سیلاب باشد.
۶- نوع شخصیت حقوقی: شرکت های سهامی خاص، با مسئولیت محدود، تعاونی ها و موسسات غیر تجاری و …
۷- شماره ثبت شرکت: شماره ثبت شرکت و یا موسسه با تغییر واحد ثبتی آن تغییر می کند.
۸- واحد ثبتی: واحد ثبت شرکت ها و موسسات غیر تجاری که پرونده مدارک ثبتی شرکت در آنجا قرار دارد
۹- کد پستی: کد پستی محل دفتر مرکزی شرکت در این قسمت درج می شود.
۱۰- محل اقامت قانونی: آدرس دقیق دفتر مرکزی و به عبارت بهتر محل قانونی شرکت
برای دریافت شناسه ملی باید یک شخص حقوقی وجود داشته باشد. به طور کلی شخص حقوقی مورد نظر یا یک ارگان دولتی است که بدون نیاز به ثبت به رسمیت شناخته شده و مشکلی برای دریافت شناسه ملی نخواهد داشت و یا یک شخص حقوقی غیر دولتی و خصوصی است که در این صورت باید مراحل مورد نیاز برای ثبت را به درستی طی کرده و نهایتا شناسه ملی شرکت را دریافت نمایند.
نحوه استعلام شناسه ملی شرکت ها
با دریافت شناسه ملی می توان به اطلاعات جامعی از شخص حقوقی مورد نظر دست پیدا کرد، کافی است به سامانه الکترونیکی شناسه ملی، به نشانی www.ilenc.ir مراجعه کرده و پس از وارد کردن اطلاعات در یکی از سه قسمت خواسته شده (این بخش شامل ۳ فیلد شناسه ملی شرکت، شماره ثبت و نام شخصیت یا موسسه مورد نظر است)، به اطلاعاتی از جمله نام، محل اقامت کنونی، شماره، تاریخ ثبت و متعاقب آن سایر اطلاعات منتشر شده در مورد آن شخص حقوقی دسترسی پیدا کنید. طبیعتا شما برای استعلام شناسه ملی شرکتی وارد شده باشید نمی توانید فیلد شناسه را وارد کنید، بنابراین می توانید از دو قسمت دیگر برای دستیابی به شناسه ملی مورد نظر خود استفاده کنید.
به هنگام جستجو در سامانه ملی شرکت ها باید توجه کنید که:
- این سامانه دائما در حال به روزرسانی است.
- جهت دست یافتن به اطلاعات شخص حقوقی می توان بر پایه سه گزینه نام، شماره ثبت و یا شناسه ملی جستجو نمود.
- به منظور جست و جوی شرکت باید از انتخاب نمودن محل جغرافیایی و تاریخ ثبت خودداری نمود.
- در صورتی که هدف شما دریافت نمودن شناسه ملی است، شماره ثبت یا نام شخصیت حقوقی را وارد نمایید و روی گزینه جستجو کلیک کنید در نتیجه شناسه ملی، نام شخصیت و سازمان ثبت کننده مشخص می شود.
- برای دست یافتن به جزییات بر روی گزینه شماره شناسه ملی کلیک کنید.
به عنوان نتیجه گیری باید گفت که هر شخص یا تشکلی که به موجب قوانین و مقررات، به عنوان یک شخص حقوقی شناخته می شود، باید شناسه ملی داشته باشد. در واقع سامانه شناسه ملی محلی است برای شناسایی اعتبار اشخاص حقوقی و اطلاعات کلی آن ها که شامل ۱۰ مورد گفته شده است.
بیشتر بخوانید:
شرایط اخذ مجوز و تاسیس شرکت حمل و نقل داخلی
ضمانتنامه بانکی چیست و انواع آن کدامند؟