ضوابط جدید صدور کارت بازرگانی و استفاده از آن، به گمرکات سراسر کشور ابلاغ شد. در ابلاغیه جدید گمرک، خطاب به ناظرین گمرکات، مدیران کل و مدیران گمرکات اجرایی از سوی مدیر کل واردات و امور مناطق آزاد و ویژه آمده است:
ناظرین محترم گمرکات، مدیران کل و مدیران گمرکات اجرایی خواهشمند است دستور فرمایید در راستای اجرای مصوبه و به منظور جلوگیری از هرگونه سوء استفاده احتمالی، نسبت به کنترل و نگهداری سقف ارزشی واردات برای اشخاص حقیقی و حقوقی دارنده کارت بازرگانی، طبق مصوبه مذکور اقدام و در صورت اظهار کالا بیش از سقف تعیین شده، مراتب را در هر مورد به مرکز واردات و امور مناطق ویژه و آزاد اعلام نمایند.
به گفته رئیس سازمان توسعه تجارت، به دلیل سوء استفاده های متعدد از کارت های بازرگانی از جمله واگذاری های غیرقانونی اصلاح آیین نامه کارت های بازرگانی صورت گرفت. خسروتاج اضافه کرد زمانی که با یک بازار ارز چند نرخی مواجه هستیم و این امکان برای سودجویان فراهم می گردد تا از این فرصت سوء استفاده کنند.
به همین منظور ضوابط جدید در خصوص صدور و استفاده از کارت بازرگانی، برای جلوگیری از هرگونه سوء استفاده از کارت های بازرگانی ابلاغ گردید.
برای بررسی از سوء استفاده های احتمالی، انحرافات و تخلفات و همچنین سوء رفتار در استفاده از کارت های بازرگانی، کارگروهی تشکیل شده است که متشکل از وزارت صنعت، معدن و تجارت و اتاق ایران است.
بیشتر بخوانید:
EPL، سامانه دوراظهاری گمرک یا سامانه تجارت فرامرزی چیست؟
آموزش مراحل ترخیص کالا از گمرک
این نامه در خصوص اصلاح بند ۲ تبصره ۳ ماده ۱۰ آئین نامه اجرایی قانون صادرات و واردات مصوبه هیئت وزیران ابلاغ شده است. پیش از این و در تاریخ ۲۱ تیرماه امسال مصوبه ای را هیئت وزیران ارائه کرد که در یکی از بندهای آن، سقف ارزشی واردات برای اشخاص حقیقی و حقوقی دریافت کننده کارت بازرگانی، برای سال اول ۵۰۰ هزار دلار و برای سال دوم ۲ میلیون دلار تعیین شده و محدودیت هایی در استفاده از کارت های بازرگانی اعمال شد. دارندگان کارت بازرگانی از سال سوم به بعد در صورت مثبت بودن ارزیابی عملکردشان، مجاز خواهند بود بدون محدودیت سقف ارزش اقدام به واردات اقدام کنند.
محدودیت واردات بر اساس ابلاغ ضوابط جدید
به عبارت ساده تر دارندگان کارتهای بازرگانی، سال اول محدودیت واردات تا سقف ۵۰۰ هزار دلار دارند، در سال دوم این محدودیت کمتر می شود و در سال سوم در صورتی که مالیات شان تسویه شده باشد سقف کارت بازرگانی برداشته خواهد شد. چرا که هم اکنون گمرک ایران با در اختیار گذاشتن لیست بدهکاران گمرکی، اتاقها را از استعلام کتبی بینیاز کرده است و بهصورت خودکار برای بدهکاران گمرکی کارت بازرگانی صادر یا تمدید نمیشود.
بر اساس تغییرات اعمال شده در تبصره ۴ این مصوبه، دارندگان کارت بازرگانی حق واگذاری آن را به غیر برای واردات ندارند. در صورت احراز و مشخص شدن واگذاری کارت برای واردات، اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی ایران و تعاون ایران و وزارت صنعت، معدن و تجارت می توانند نسبت به تعلیق یا ابطال کارت اقدام نمایند. طبق قانون جدید، اگر بنگاهی منافع ملی را رعایت نکند کارت بازرگانی وی ابطال و با خاطی طبق قانون برخورد خواهد شد.
البته ذکر این نکته نیز خالی از لطف نیست که در شرایط فعلی و با توجه به دور جدید التهابات ارزی، یکی از سوء استفاده های مرسوم از کارت بازرگانی، اجاره آن به صادرکنندگان کالا است تا ارز خارج شده از کشور قابل رصد نباشد. به همین دلیل ممنوعیت واگذاری کارت بازرگانی تنها برای فعالیت های وارداتی و مستثنی شدن صادرات ابهاماتی را برای کارشناسان ایجاد می کند.
در گذشته اهلیت و اصالت دارنده کارت مشخص نبود، با صدور ابلاغیه جدید، نوع مالکیت و محل دارنده کارت از طریق کد رهگیری بررسی شده و در صورت احراز هویت، فرد می تواند فعالیت خود را آغاز کند.